Reizen naar een ander land: EU Digital COVID Certificate

(c) Domus Medica 

Een digitaal groen certificaat ("EU Digital COVID Certificate") vormt het bewijs dat een persoon is gevaccineerd tegen COVID-19, recent van COVID-19 is hersteld of een negatieve test heeft afgelegd. Het digitale groene certificaat is dus een verzamelnaam voor 3 soorten certificaten:

1. Vaccinatiecertificaat

Bij vaccinatie vermeldt het certificaat hoeveel prikken je hebt gekregen. De lidstaten beslissen of ze reizigers al dan niet toelaten die maar één vaccinprik hebben gekregen.

De lidstaten moeten de vaccins aanvaarden die door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zijn goedgekeurd: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson&Johnson.

Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie

2. Herstelcertificaat

Sommige EU-landen hebben specifieke reisregels vastgesteld voor mensen die onlangs zijn hersteld van COVID-19. In plaats van een test- of vaccinatiecertificaat, mogen deze personen een herstelcertificaat laten zien, wanneer daarom gevraagd wordt. Een herstelcertificaat geldt 6 maanden.

3. Testcertificaat

Indien een patiënt geen vaccinatie- of herstelcertificaat heeft, kunnen sommige EU-landen vragen voor een negatieve PCR-test.

Vanaf 1 juli zal iedere patiënt zelf een code kunnen aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be. Met deze code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken. (Volgens recente berichten zullen reizigers al vanaf 28 juni hun gratis code kunnen aanmaken om vanaf 1 juli te gebruiken.)

Het is aan patiënt om zich te informeren over welke bijkomende voorwaarden worden gesteld om het land te betreden én om door te reizen. Sommige landen aanvaarden zowel PCR- als snelle antigeentesten.

Zelftesten (testen die een burger bij zichzelf afneemt en het resultaat zelf afleest) kunnen onder geen beding aanleiding geven tot een geldig testcertificaat.

Hoe het EU Digital COVID Certificate verkrijgen?

Een groen certificaat kan afgehaald worden via de website covidsafe.be en de mobiele app CovidSafeBE (iOS - Android). Downloaden kan ook via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel.

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50. In Brussel is er het nummer 02/214.19.19. Inwoners van Wallonië kunnen terecht op 071/31.34.93.

Waar kan je terecht met vragen/voor hulp?

Mocht er een fout op een certificaat voorkomen, of je hebt een inhoudelijke vraag of hulp nodig, kan er steeds telefonisch contact opgenomen worden via de callcenters (per gemeenschap):

  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9u-19u op weekdagen)
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u-17u30 op weekdagen, 10u-17u30 in weekend en op feestdagen)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 0 32 (9u-17u op weekdagen)
  • Wallonië: 071 31 34 93 (9u-19u van maandag tot en met zaterdag)

De callcenters kunnen geen gegevens van personen inkijken of doorgeven. Zij kunnen wel de opdracht geven om een certificaat voor een specifiek rijksregisternummer per eBox te versturen. Vaccinatiecertificaten kunnen zij ook per post versturen.

Waar vind je informatie over vereisten voor reizigers?

Beide websites worden zo snel mogelijk aangepast bij wijzigingen, maar geven hier geen garanties over.

Uiteindelijk kan je ook terecht bij de ambassade of het consulaat van je land van bestemming of doorreis(!).