Moet u hoesten, niezen, heeft u keelpijn, een grieperig gevoel, koorts (>38°C), pijn op de borstkas of kan u moeilijk ademen dan heeft u misschien het coronavirus, maar het kan ook een andere ziekte zijn. Testen is niet nodig, momenteel gebeuren enkel testen bij mensen die in de zorg werken of die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.
Ga niet naar uw huisarts, ga niet naar spoed. BLIJF THUIS! klik hier
Bel met uw huisarts, die kent uw medische voorgeschiedenis en weet welke medicijnen u gebruikt, samen met u wordt er ingeschat welke stappen dienen te worden genomen. Wanneer na een telefonische inschatting klinisch onderzoek noodzakelijk blijkt zal u door uw huisarts worden verwezen naar een triageplaats waar een arts in beschermende kledij u zal onderzoeken.
Kreeg u reeds advies van uw huisarts maar wordt u zieker of kortademiger, bel dan opnieuw naar uw huisarts of de wachtdoende arts.
Heeft u ernstige luchtwegklachten waarbij een opname in het ziekenhuis waarschijnlijk is neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts, de wachtarts of 112.
Klik hier
Als uw huisarts bevestigt dat u mogelijks corona heeft, dan moet u in thuisisolatie tot alle symptomen volledig verdwenen zijn. Ga niet naar uw werk, school of de kinderopvang. Door thuis te blijven voorkomt u dat u anderen besmet.
Heeft u 24 uur geen klachten meer? Dan mag u weer naar buiten, naar uw werk, naar school.
Er bestaat momenteel nog geen vaccinatie tegen het coronavirus. Er zijn medicijnen die misschien helpen tegen het coronavirus. Het is nog niet zeker dat deze medicijnen werken. Ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Daarom geven artsen deze medicijnen alleen aan mensen die heel erg ziek zijn en in het ziekenhuis liggen. Daar kunnen zij gevolgd worden en ook zuurstof krijgen.
Als u ziek thuis bent, koorts of pijn hebt slik dan zo nodig paracetamol volgens de bijsluiter.
Een hoestsiroop verkort de ziekteduur niet maar kan de symptomen wel verzachten.
Slik liever geen ontstekingsremmers (nurofen, ibuprofen, diclofenac, …) . Deze kunnen ernstige bijwerkingen geven.
Overleg bij twijfel met uw huisarts.
Voor algemene adviezen bij volwassenen bij hoesten, klik hier, bij koorts, klik hier.
Voor algemene adviezen bij kinderen bij hoesten, klik hier, bij koorts, klik hier.
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel.
Deze folder is gebaseerd op informatie van de Belgische overheid (www.info-coronavirus.be, www.sciensano.be) en de Nederlandse overheid (www.rivm.nl, www.thuisarts.nl). Kijk voor de meest recente info op deze websites.