Een team rondom u voor een betere zorg

HOE KAN IK HELPEN EN WELKE HULP KAN IK KRIJGEN?

Allemaal worden we nu van dichtbij geconfronteerd met het coronavirus en de gevolgen ervan. Door de noodzakelijke adviezen van de overheid is er minder sociaal contact. Hierdoor kunnen mensen zich eenzaam voelen of bang, ook kunnen mantelzorgers door ziekte uitvallen en mensen zonder hulp vallen. Ook jij kan nu je steentje bijdragen.

Help eerst de mensen in je directe omgeving (buren, familie, vrienden). Nu je niet op bezoek kan gaan, bel of skype eens wat vaker, zwaai door het raam of stuur een kaartje. Houd afstand, maar wel contact. Laat anderen merken dat je aan hen denkt.

Misschien kan je een boodschap doen voor je buurman of -vrouw. Steek een kaartje in hun brievenbus. Telefoneer eens met je ongeruste vriend of vriendin, vraag hoe het gaat. Een babbeltje kan nu extra deugd doen. Vergeet ook de bewoners niet die verblijven in een woonzorgcentrum. Stuur hen brieven, tekeningen of kaartjes. Met een simpel gebaar kunnen we de eenzaamheid minder zwaar maken.

Ben je thuis met je gezin, speel eens samen een spelletje. Lees een boek (voor) of maak samen een puzzel, luister naar vragen en bezorgdheden van je kind, geef emoties een plek maar benoem ook de positieve dingen. Klik voor meer tips hier of hier.

Ben je ongerust over iemand in je omgeving, ken je alleenstaanden, ouderen of iemand die net nu moeilijk kan terugvallen op hulp van familie, neem dan telefonisch of online contact met hen op. Ga na of ze hulp of ondersteuning nodig hebben. Je kan ook steeds contact opnemen met maatschappelijk werkers van het OCMW.

Mensen die nu ziek zijn of een zieke thuis hebben mogen tijdelijk geen bloed geven. Hierdoor daalt de bloedvoorraad. Toch hebben onze ziekenhuizen dit bloed hard nodig. Kijk hier wat jij kan doen om de bloedvoorraad op peil te houden.

Ben je als arts, verpleegkundige of zorgkundige momenteel niet aan het werk maar wil je graag ondersteuning bieden in de strijd tegen het coronavirus? Meld je dan aan via zorgengezondheid@vlaanderen.be. Vermeld daarbij jouw medische opleiding en contactgegevens.

Wees voorzichtig als je hulp wil bieden. Maak zo min mogelijk fysiek contact en houdt afstand. Was je handen regelmatig en wees extra voorzichtig met risicogroepen. De vrijwilligersverzekering werd uitgebreid naar iedereen die zich wil inzetten voor anderen. Zo ben je gratis verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade.

ZIJN ER VOLDOENDE MONDMASKERS?

Jammer genoeg niet. Er bestaan verschillende soorten mondmaskers, met elk een verschillend doel.

Respiratoire maskers (FFP2 en FFP3) en chirurgische mondmaskers zijn nu vooral nodig voor dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners die direct worden blootgesteld aan besmettingsgevaar. Vooral aan deze maskers dreigt een groot tekort. Heb je thuis zulke maskers liggen, en ken je een zorgverlener die nu zijn beste beentje voorzet? Bezorg hem of haar gerust je mondmaskers. Ook in onze praktijk of de wachtpost zijn deze maskers en beschermingskledij zeer welkom. Onze voorraad is bijna uitgeput.

Zelfgemaakte mondmaskers zijn dan wel niet veilig genoeg voor artsen en verpleegkundigen, ze hebben wel zin bij personen die al besmet zijn. Zo’n masker beschermt de omgeving tegen druppels die verspreid worden door hoesten, niezen en praten en verlaagt de kans dat iemand in de omgeving wordt besmet. Het is van groot belang dat de maskers op de juiste manier worden gemaakt en worden gedragen. Hoe je dat doet vind je hier. Haal je naaimachine boven en roep je vriend(inn)en op om mee te doen. Het patroon en de werkwijze worden aanbevolen door FOD volksgezondheid. Was de maskers op 90°, steek ze in een afsluitbare (diepvries)zak. Breng ze naar onze praktijk, je thuisverpleegkundige of het woonzorgcentrum. Wij maken er graag zieken gelukkig mee.

HEB JE NOOD AAN EEN GESPREK?

De uitzonderlijke omstandigheden die door het Corona virus ontstaan zijn, brengen heel wat aanpassingen en soms eenzaamheid en/of angsten met zich mee. David, Lene en Nathalie, de psychologen van Blom, willen ons aanbod hieraan aanpassen: Concreet bieden we nu online consultaties aan van 45-50 minuten (55€) zoals gewoonlijk. Daarnaast komt de tijdelijke optie om ook kortere online consultaties te doen van 30 minuten (30€). Voor meer informatie en om aan te melden, kan je contact met ons opnemen via psychologenblom@gmail.com